otrdiena, 2012. gada 8. maijs

Apdegums

        Melnkalnē ir iestājusies vasara, priekš ziemeļniekiem noteikti, nezinu kā priekš vietējiem.
        Šodien pirmo dienu divu nedēļu laikā ir apmācies un pavēs. Līdz tam gaisa temperatūra +26 līdz +29C. Man par strauju un arī par smagu šīs pārmaiņas. Jā žēlojos par karstu laiku.
        Īpaši, jo pirmajā karstajā dienā biju pilsētā Bar, pie jūras. Pilnīgi neienāca prātā doma, ka nepieciešams lietot krēmu pret apdegumu. Tad nu esmu nedaudz apdegusi. Kā arī ir nedaudz jūtīgs kakls un aukstumpumpas. Man jau šķiet, ka tas viss no straujas temperatūras maiņas.. manam organismam nepatīk strauji lēcieni.
        Bet tagad par patīkamo :) Aprīļa pēdējo nedēļu mēs EVS meitenes pavadījām Albānijā, pie jūras, Shengjin ciemā/mazpilsētā (nesapratu), netālu no Lezhe. Diemžēl laika apstākļi tad mūs nelutināja un bija lietains un drēgns. Nespēju saņemties pievienotis dažiem drosmīgajiem peldei jūrā. Bet laika apstākļi netraucēja izbaudīt semināru, kas gan vairāk bija kontaktu apmaiņas/ dibināšanas pasākums.
        Pa ilgiem laikiem šāda veida pasākumā patiešām labi. Noteikti  zinat, ka šajos pasākumos ir daudz Ice Bracking games un enerģaizeri, kas man īpaši neiet pie sirds. Kā arī aktīva skaļa runāšana šādos pasākumos ir nepieciešama. Šajos pasākumos parasti ļoti labi jūtas ekstraverti.
        Tā kā šis bija mans ceturtais šāda veida pasākums jau zināju ko gaidīt. Kā arī, man par prieku pasākumā piedalījās viens cilvēks, kas uzsvēra introvertu nozīmi un es sajutos atbalstīta momentos, kad no manis tika prastīta skaļa, jā tieši skaļa pat ne aktīva, līdzdalība.
       Nedaudz par introvertiem šeit http://www.ted.com/talks/susan_cain_the_power_of_introverts.html
       Vairāk šajā pasākumā ieguvu zināšanas tieši personiski sev noderīgas, pats galvenais - pozitīvas emocijas, jaunus paziņas un enerģiju.
       Tālāk, lai runā bildes
       Gandrīz visi mēs ar Shengjin mēru

      Jā, pabijām pie mēra, interesanta tikšanās, kas ilga tik ilgi, lai katrs mēs pateiktu kā mūs sauc un no kurienes esam un saņemtu atbildi, apmēram visi vienādu. Atbilde - es spēlēju pret n valsts izlases komandu vai biju treneris komandai, kas spēlēja pret n valsts izlases komandu. Mērs ir izbijis futbolists un futbola komandas treneris. Kaut ko teica arī par Latviju, bet kurš no variantiem ir pareizais, neatceros.
      Mēram bija jāsteidzas, jo kaut kāds ministrs bija atbraucis ciemos, lai novērtētu akciju "Pludmales tīrīšana". Šī akcija ilga pusdienu, pludmales viena daļa kļuva tīrāka, bet darāmā ir daudz.

 Hotelis Prezident un tā apkārtne. Varat redzēt, ka apmācies laiks un padrūmas bildes.
     
     

Interkulturālais vakars. Dažas dienas pēc bilžu savienošanas, man šķiet, ka Maķedonijas maizītes ir tomēr Bulgārijas maizītes.


Dažas piezīmes no Albānijas:
1) elektrības vadi, tā nu viņiem tur ir norma
2) Tirānā pieminekļi no vēstures, nav aklātā vietā, bet viegli atrodami
3) būvējot vai rekonstruējot māju, tiek izkārts karogs vai pakārta rotaļlieta vai lelle - tas pret ļaunu aci. Šeit piemērs - rotaļu lācis
4) bijām periodā, kad Albānijā ļoti lēti dārzeņi. Ja tur 1kg garšīgu tomātu maksāja ap 80centiem, tad MNE vēl jo projām 2eiro/kg. Melnkalne ir dārgākā valsts no visām Balkānu valstīm
5) cenrādis kafejnīcā/ krogā. Lēti. Sievietēm gan jārēķinās, ka kafejnīcās lielākoties uzturas vīrieši. Redzējām, labi ja vienu sievieti kafejnīcā uz vismaz 7 vīriešiem. Tā pati kopā ar pavadoni. Ļoti neērti iet vienai uz kafejnīcu, pat sieviešu bariņā.
6) Frizētavas - var atrast vēl arī šādas. Arī Podgoricā vēl ir pāris vietas, kur iekārtojums, stils un pat frizieres ir kā pirms 25 gadiem. Jā, arī lielākoties vīriešiem un sievietēm ir atsevišķas frizētavas.
7) augstāk bildēs - uz gandrīz visām mājām ir ūdens mucas, lai ūdeni sildītu ar saules enerģiju

Kopumā - pašiem Melknalniešiem ir lieli aizspriedumi pret Albāniju un cilvēkiem tajā. Īpaši, ja iet runa par štopēšanu šajā valstī.
Bet tie ir aizspriedumi, dodietes, izbaudiet un iepazīstiet šo valsti paši!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru