trešdiena, 2011. gada 5. oktobris

Seminārs (24. - 29.septembris)

Seminārs „Effective measures for achieving social inclusion and rights of young people form discriminated groups from the communities of the Western Balkans, the Caucasus region and the other part of Council of Europe Counters”. Īsumā seminārs par sociāli izslēgto grupu problēmām un to iekļaušanu sabiedrībā.
Semināru organizēja ADP-Zid sadarbībā ar Helsinki Citizens` Assembly (hCa). Seminārs bija ļoti interesants un es tiešām ļoti daudz jaunas informācijas, pieredzes un cita skatījuma uz lietām tajā ieguvu.
Dalībnieki bija no sekojošām valstīm- Gruzijas, Turcijas, Albānijas, Maķedonijas, Serbijas, Šveices, Francijas un dalībniece no Korsikas, kas iestājas arī par Korsikas neatkarību.
Sākšu ar to, ka dalībnieki, kas bija ieradušies, bija ļoti zinoši jautājumos, kas tika apskatīti seminārā.  Dalībnieki paši ir piedalījušies notikumos kā „Arābu pavasaris”. Ir piedalījušies palīdzības organizēšanā Palestīnas un Izraēlas konflikta laikā un citos. Bija pavisam citādi klausīties šos notikumus un to darbību no cilvēkiem klātienē.
Dzirdot visus stāstus un kādas problēmas ir citās valstīs, ar vien vairāk sāka šķists, ka dzīvoju ļoti mierīgā valstī, tas par Latviju, salīdzinot ar citām valstīm, kur problēmas ir samilzušas.
Protams, mums arī vajadzēja piedalīties diskusijās un arī sagatavot materiālu par mūsu valstī esošajām sociālas izstumtības problēmām. Tas bija smags pārbaudījums, sanāca uztraukties un domāt par uzstāšanos veselas četras dienas. Pirmkārt, maz ko zināju par šo jautājumu, vispārīgi - jā, bet lai diskutētu un stāstītu, ko ļoti sīki – maz. Pēc tam bija miers, ka uzstāšanās pagājusi. :) Sapratu, cik maz tomēr pārzinu, kā procesi īsti notiek Latvijā.
Seminārs noslēdzās 29.septembrī ar interkulturālu vakaru. Tajā semināra dalībnieki gatavoja, vai jau bija atveduši ko gatavu, no savas valsts virtuves. No Latvijas puses bija tikai Laimas šokolādes konfektes. Galinai palīdzējām izcept ābolus ar rozīņu pildījumu. Kasiai palīdzējām cept Faworki (recepte http://www.polishsite.us/index.php/food-and-recipes/desserts-and-drinks/127-chrust-chruscikior-faworki.html) un gatavot Smolec. Faworki pēc būtības ir tie paši mūsu  žagariņi, vienīgi atšķiras receptes, bet tas tāds sīkums. :) Smolec recepti neatradu, bet gatavo ļoti līdzīgi tušonkai.
Mūsu klātais galds:

Izrādās arī vienā Francijas apgabalā cep žagariņus. Tie esot ēdiens Svētā Nikolaja svētkos. Kas tie par svētkiem, varat atrast šeit J http://www.stnicholascenter.org/pages/france/
Semināra dalībnieki bija ļoti atvērti draudzībai. Visi, īpaši tie, kas dzīvoja viesnīcā, ļoti sadraudzējās. Reti tiešām izveidojas tāda saliedētība dalībnieku vidū un tie nesadalās pa kompānijām kādās atbraukuši.
Es tiku "nokristīta" par kautrīgo, kas nemīl atbildēt uz jautājumiem. Tas tāpēc, ka izvairījos no lielām sarunām. Laikam jau esmu mazliet nogurusi no regulārām grupu saliedēšanas aktivitātēm, man laikam par daudz. Labi, ka tagad būs "mierīgs" darbs ofisā, kaut pēc laika noteikti sailgošos pēc kāda laba semināra. :)
P.S. 29.septembrī arī bija mani mazie svētki - noslēdzās mans otrais mēnesis Melnkalnē. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru